Čisté intuitivní stravování

Napsala: Kristina Čechová

Když já nevím, co můžu jíst...

Tahle věta se zde neobjevuje náhodou. Mnozí skutečně netuší, co je pro ně správné a co smí jíst. Hned na začátku bychom si asi měli říct, že není zakázáno a není cílem, abychom si už nikdy nemohli dovolit sníst koblihu, zmrzlinu, čokoládu nebo lipo. POkud z valné většiny jíme čistě a správné potraviny, pak si díky tomu právě tyhle "zatracenosti" můžeme dovolit. Jsou lidé, kteří si dokonce plánují kdy a co nezdravého sní. Někdy to praktikuji i já. Celý týden nejím sladké a pak si dám v sobotu kousek čokolády nebo kynuté knedlíky s jahodami s hromadou máku a cukru :) Není cílem se už navždy vzdávat těchto dobrot. Ale! je třeba si je zasloužit, pokud to se svým tělem myslíš vážně! 

Pravda je taková, že obezita ve světě je v dnešní moderní době na naprostém maximu, takže si troufám odhadovat, že lidé jsou ve většině skutečně v koncích a neví, jak jíst, jaká jídla volit, jak často, kolik toho sníst v jedné porci apod. Ví jen, že dosavadní strava jim nepřinášela nejen výsledky, ale ani žádný pokrok v otázce zdraví. Člověk je nejinteligentnější tvor této planety a přesto nemá jasno ve svém stravování. Přitom je odpověď na tuto otázku tak jednoduchá.

CO MÁM JÍST?

Potravinový průmysl této doby z nás udělal závisláky na výrobcích a ne na skutečném jídle. Sledujeme zběsile reklamy v televizích a na internetu a necháváme se pohltit spotem, kterému jde o jediné - získat si své konzumenty pro výrobky, které obsahují látky nemožné najít v přírodě. Na většině takových produktů jsme si vybudovali závislost nejen chutí, ale také skrze komfort - nakupováním těchto věciček je vyřešena otázka času s přípravou jídla. Je to ale to nejlepší, co naše tělo potřebuje?

Žijeme ve světě plném náhražek a "fejkových" jídel. Když se podívám do svého dětství, vidím tolik rozdílů. Ano, bylo to dáno i dobou a moje maminka neměla nikdy možnost nakoupit to, co máme v regálech supermarketů nyní. Ale vždy nám dělala domácí jogurty, pěkně smetanové a my nikdy jako děti neměly problém s váhou. Připravovala domácí pudinky, vařila z obyčejných dostupných potravin, bábovku nebo kynutou buchtu pekla pouze v sobotu jako sváteční záležitost. A nikdo si nikdy na váhu neztěžoval. Jak je to možné?

Odpověď se přímo nabízí. Nekupovali jsme prakticky žádné hotové výrobky. Od té doby jsme pomalinku zapomínali na jednu veledůležitou věc - že cesta k trvalému zdraví a štíhlému tělu vede skrze skutečné potraviny pocházející ne z továren, ale z přírody. Že tam je odpověď úplně na všechno. Nepočítali jsme kalorie, nehlídali si makroživiny. Ale připravovali jsme si jídlo doma. A do práce, do školy, na nákupy a všude jinde jsme chodili pěšky, běhali jsme po venku, měli jsme pohyb. Jednoduchost. O kterou nás moderní doba připravila.

Jsem opravdu ráda, v jaké době žiji. Ale každý rub má svůj líc. A pokud nám to současná doba neumožňuje, musíme si vhodné podmínky vytvořit. Najít si způsob, jak se více hýbat, pečlivěji sledovat složení zboží a v regálech obchodů vyhledávat hlavně původní nezpracované potraviny, nebo zpracované pouze minimálně. Patří sem vše, co je schopno v přírodě růst. Jednoduché, že? :) Zkrátka a dobře, brambory jsou fajn, ale čipsy nikde nerostou. Smetanové jogurty jsou fajn, ale netučné sladké jogurty prošly velkým zpracováním. Maso je fajn, uzeniny ale v přírodě nenajdeš. 

Teď, když jsme si to vysvětlili, zkus se pár dní soustředit na to, co skutečně jíš. Respektive, zda jíš skutečné potraviny.